Originele Barcelona Chair

Originele Barcelona Chair

In 1929 werd voor de wereldtentoonstelling in Barcelona door Ludwig Mies van der Rohe, in samenwerking met architecte Lily Reich, een echte klassieker onder de lounge chairs ontworpen. Het origineel werd speciaal ontworpen voor de Spaanse koning en dat is eraan te merken: het vakmanschap is van zo’n orde dat een originele Barcelona Chair onmogelijk machinaal te maken is.

De Barcelona Chair

In 1995 werd het productierecht op de Barcelona Chair uit handen gegeven aan het Duitse bedrijf Knoll. Dat betekent dan ook dat het origineel enkel en alleen maar door deze onderneming aangeboden kan worden. Elk ander model dat je op de markt kunt terugvinden is een replica en aan replica’s geen gebrek. De Barcelona stoel is immers de inspiratie voor tal van replica’s en andere meubelstukken met de kenmerkende X-poten of subtiele verwijzingen naar het oorspronkelijke ontwerp.

Vakmanschap

De originele Barcelona Chair maakt gebruik van roestvrij staal. Het frame is 12 millimeter dik en de kussens worden door maar liefst 17 tuiglederen singels ondersteunt. De kussens zijn, om het schuiven tegen te gaan, overigens ook met gespen aan het frame bevestigd. De kussens van de Barcelona stoel zijn gevuld met schuimrubber van een hoge dichtheid. Dit om het optimaal zitcomfort te garanderen. De bekleding? Natuurlijk gemaakt van hoogwaardig Italiaans leer dat vandaag de dag in 56 verschillende kleuren beschikbaar is. Daarbij is ook elk kussen voorzien van een rits in eenzelfde kleur als de kussens zelf.

De afmetingen

Het origineel model van de Barcelona Chair is 75 centimeter hoog, 75 centimeter diep en 75 centimeter breed. Bij de stoel hoort er ook een Ottoman voetenbank.

Herkennen

Elke stoel heeft een handtekening van Ludwig Mies van der Rohe en het logo van de fabrikant Knoll in het frame gedrukt. Dit is dan ook de beste manier om een echt exemplaar te ontdekken. Replica’s zullen dit niet hebben. De Barcelona stoel komt het beste tot zijn recht in een minimalistische, moderne inrichting.